
Krzysztof Malinowski / fot. prom.
Jeżeli zastanowimy się nad ulubionym fast-foodem większości z nas, z pewnością pizza znajdzie się w czołówce. Ta jednocześnie prosta, ale zarazem niezwykle smakowita potrawa zagościła nie tylko w kuchni włoskiej, ale zyskała sympatyków na całym świecie. Od czego zaczęła się jej historia? Na czym polega sekret dobrego ciasta?
Historia powstania pizzy
Wszyscy wiemy, jak smakuje pizza. Ale skąd właściwie się wzięła? Kto wpadł na pomysł “placka rozmaitości” z różnymi dodatkami? Zazwyczaj wszyscy kojarzymy ją z włoską kuchnią i to stamtąd wziął się jej ostateczny wzór, ale już w I wieku naszej ery użyto słowa “pizza” na określenie placka z mąki i wody.
W dawnym Egipcie placki pełniły funkcję płatniczą, a za początek jej historii uważa się starożytną Grecję. Początkowo było to proste danie dla niższych sfer, ale po pewnym czasie zostało docenione przez wszystkie warstwy społeczne.
Pierwsze pizzerie istniały w Neapolu już w XVIII wieku, a w XIX wieku została wytworzona jej historyczna forma - z mozzarellą, bazylią i sosem pomidorowym na cześć kolorów flagi Włoch. Jej podstawą jest ciasto drożdżowe focaccia, sos pomidorowy, starty ser i zioła. Wszelkie urozmaicenia powstały później, dzięki temu każdy z nas może znaleźć pizzę ze swoimi ulubionymi składnikami.
Tradycyjnie, pizza neapolitańska posiada podstawowe trzy odmiany: margheritę z mozzarellą, pomidorami, bazylią i oliwą, margheritę extra z mozzarellą w okrągłych plasterkach, a także marinarę - z pomidorami, czosnkiem, oregano oraz oliwą.
Podstawa? Dobre ciasto
Pizza w ciągu dziesiątek lat znacznie ewoluowała. Miłośnicy mówią, że połowa sukcesu to dobrej jakości ciasto - kruche, ale jednocześnie miękkie i cienkie. Z kolei fanatycy bardziej obfitych posiłków zgodnie są za ciastem grubszym i mięsistym.
Wraz ze wzrostem popularności, powstało więc wiele wariantów. Możemy obecnie zjeść pizzę w typowo włoskim stylu, z oliwą, rukolą i na cienkim cieście, czy też nowoczesną wersję, utożsamianą głównie z amerykańską kuchnią - na grubym cieście, z dużą ilością dodatków oraz sosami. Wybór zależy od nas i warto pamiętać, aby nie zamykać się w narzuconych schematach.
Ponadto, chociaż pizza jest uznawana przez większość z nas za fast-food, warto wiedzieć, że możemy wybrać jej zdrowszą wersję. Coraz więcej lokali oferuje obecnie ciasto bezglutenowe, z mąki pełnoziarnistej. Oprócz tego możemy postawić na kurczaka zamiast bekonu i dużą ilość warzyw. Jeżeli chodzi o sos, najpopularniejszym wyborem będzie ketchup.
Ciekawa propozycja w Zagłębiu
Aby zjeść dobrej jakości pizze, powinniśmy postawić na sprawdzony lokal. Zdecydowanie warto poznać asortyment Pizza Sosnowiec FonPizza. Znajdziemy tam niezwykle szeroki wybór, w tym propozycje wegetariańskie, pizze sezonowe oraz sosy domowej receptury. Na terenie Sosnowca i okolic możemy również zamówić pizzę na dowóz, w tym w wyznaczonej strefie - bez dodatkowych opłat.
Ciekawą propozycją są pizze światowe - charakteryzujące się doborem składników kojarzonych z danym krajem. I w ten sposób możemy ruszyć w kulinarną podróż dookoła świata - zjeść meksykańską pizzę z fasolą i papryką jalapeno, indyjską z sosem curry, czy góralską z serem wędzonym i żurawiną.
Jak widać, pizza niejedno ma oblicze - dobieranie dodatków jest nieograniczone, możemy próbować różnych ciekawych połączeń i odkryć nasze ulubione. Jedno jest pewne - pizza to prosty wynalazek, który sprawia dużo radości i jednocześnie stanowi zawsze dobrą okazję do podzielenia się z bliskimi.